Haluatko tietaa, millaisissa ymparistoissa olen viime aikoina elanyt ja kulkenut?

2098359.jpg

Olen asunut osan ajasta Norwegian Housessa, norjalaisten guesthousessa, jonka takana on kaunis puutarha. Edessa olevalta kattoterassilta nakee kirkkaina aamuina Himalajan vuorten huippuja. Huoneeni on toisessa kerroksessa, ja tuolla kolmannessa kerroksessa kirjoittelen tata blogia. Muissa huoneissa asuu talla hetkella norjalaisia seka intialaisia. Taloa ymparoi muuri, jossa on kaksi porttia. Toinen portti on autoille ja toinen ihmisille. Ihmisille tarkoitetun portin vieressa on pieni yhden huoneen asunto, jossa yopyy portinvartija tai hanen vaimonsa, jotka tulevat avaamaan portin tarvittaessa, paivalla ja yolla. Huomaa myos turvallisuussyista ikkunoissa olevat rautatangot.

2098532.jpg

Kun astun portista ulos ja kavelen pari metria lahimman kadun varteen, avautuu eteen tallainen nakyma. Vasemmalla ensimmaisessa kojussa myydaan isoja, hopeakylkisia kaloja, jotka lojuvat iltaan saakka kuolleina myyntipoydalla. Oikealle mentaessa seuraavassa kojussa myydaan kanoja ja lihaa. Joinakin paivina lihan myyjalla on kadun talla puolen vuohia, jotka ovat kiinni puissa, joita han sitten tappaa tarvittaessa myyntipoydalle. Oikealla olevassa kojussa kanat sailytetaan hakissa, jossa ne pysyvat kuumanakin paivana tuoreina. Aarimmaisena oikealla on poyta ja penkkeja, joilla miehet istuskelevat ja seuraavat kadun tapahtumia. Eraana aamuna seurasin, kun kauppias, jolla on elavia kanojen, oli kyninyt muutaman kanan ja laittanut ne koukkuun roikkumaan. Siina han niita sitten ruskisti samanlaisella kaasuliekilla, jota Suomessa kaytetaan hitsattaessa metallia. 

2098569.jpg

Matka jatkuu tata katua pitkin kauppoihin tai koululle.

2098549.jpg

Varsinkin ensimmaisina viikkoina kavin taalla usein. Tasta kaupasta sai kaikkea, mita lansimaalainenkin tarvitsee. Alakerrassa on ruokatarvikkeita ja paivittaistavaroita. Ylakerrassa on astioita, vaatteita yms. Kaupasta loytyi myos Wasan nakkileipaa. Myohemmin olen loytanyt muitakin vastaavia kauppoja lahialueelta.

2098416.jpg

Tassa on koulumme Lalitpur Nursing Campus. Kuvassa nakyy vain se sisaankaynti, jota keskiviikkoisin kaytamme, kun menemme koululle opiskelemaan. Koulualueella, muurin sisalla, on monta rakennusta. Yllani on kouluasu, jonka teetimme ensimmaisella viikolla. Pallimmaisen takin olen ostanut myohemmin.

2098420.jpg

Tassa nakyy Patan sairaalan sisaanmenoportti. Sairaalan alueella on useita vanhan ja uuden puolen rakennuksia. Kadulla ei ole autoja kulkemassa, silla tana paivana oli seitseman lakkoa, joista saimme tietaa vasta iltapaivalla. Illalla oli jo vaarallista menna ulos ja taxitkaan eivat silloin enaa kulkeneet. Jos nepalilaisten oli pakko menna jonnekin, he tilasivat ambulanssin, silla ambulanssi oli ainut, jolla oli turvallista kulkea ja jota ei pysaytetty.  

2098447.jpg

Normaaleina paivina sairaalan edustalla on jatkuva, vilkas liikenne, ja liikenteen pauhu on melkoinen.

2098470.jpg

Talla viikolla olemme kuljeskelleet tallaisissa maisemissa. Olemme tutustuneet community-tyoskentelyyn. Tama tarkoittaa kaytannossa sita, etta olemme kulkeneet tiheasti asutun kaupunkialueen lahella olevan maaseudun kylissa ja vierailleet huono-osaisten kotona. Maaseudulla elavien ihmisten rahat eivat tahdo riittaa muutenkaan, ja jos perheessa on sosiaalisia ongelmia tai sairastuu, ei ole varaa lahtea laakariin. Niinpa Nepalissa sairaanhoitajakoulutuksen saaneet tyontekijat ja sairaanhoitoalan opiskelijat kiertavat sairaiden, vanhusten ja vauvojen luona kodeissa mittaamassa mm. verenpainetta tai kuumetta ja seuraamassa tilanteita. Vierailimme eraan 75-vuotiaan naisen luona, joka sairasti monenlaisia sairauksia, mm. astma. Yksi hoitokeino oli se, etta eras sairaanhoitajaopiskelija avasi naisen nutturan, minka jalkeen han kaatoi kadelleen samaa oljya, mita taalla kaytetaan hierottaessa lihaksia. Taman jalkeen han hieroi oljya naisen hiuksiin. Tama kuulemma lammitti ja lampo helpotti astmaan sairastuneen oloa. Kun hiukset oli laitettu kiinni, han hieroi myos naisen selkaa.

2098483.jpg

Ohjaajamme kulki ensimmaisena kapeilla poluilla. Polun vasemmalla puolella on pudotusta seuraavalle penkerelle yli puolitoista metria. Oikealla puolella pudotusta on melkein saman verran. Tuolta edesta on vastaan tulossa mies, jolla on ylilevea kuorma. Han kantaa hartioillaan bambukepin varassa olevia vehnalyhteita. Miten arvelet meidan ohittavan taman taysin vieraan, nepalilaisen miehen kapealla polulla? ; )