Olemme palanneet Patan sairaalaan harjoittelemaan lastenosastolle. Osastolla olen tavannut lapsia, jotka ovat olleet 7 paivan - 12 vuoden ikaisia. Suurin osa lapsista on sairastunut keuhkokuumeeseen, silla aidit eivat aina tieda, miten lampimasti lapselle on puettava paalle, joten lapsi vilustuu ja saa keuhkokuumeen. Eraana paivana seurasin, kun alle vuoden ikainen, keuhkokuumetta sairastanut tytto oli saanut sydankohtauksen ja hanta elvytettiin. Mutta mitaan ei ollut enaa tehtavissa, ja suuret ruskeat silmat suljettiin.

Oisin ilma on jo viileaa, mutta paivisin lampotila voi viela nousta lahelle 20 astetta. Koska taloissa, eika myoskaan Patan sairaalassa, ole lammitysta, aidit ovat kietoneet pienten lastensa ymparille useita kerroksia kangasliinoja, jotta lapset pysyisivat kylmassa sairaalassa lampimana. Aidit itse istuvat tai lepaavat sangylla ohuissa pitkissa housuissa, jonka paalle ulottuu pitka tunikan tapainen pyjama, villatakissa ja paksussa takissa seka villapipo paassa ja kengat jalassa. Pientenkin vauvojen aamupesut tehdaan kylmalla vedella, kankaiden ja vanutuppojen avulla.

Nepalissa on viisi ilmastovyöhykettä, jotka vaihtelevat korkeuden mukaan subtrooppisesta viileään. Monsuunisateet kestavat kesakuusta syyskuuhun tuoden 60–80 prosenttia sademäärästä. Katmandun ymparistossa sataa tuolloin 1 420 millimetria. Ilma alkaa oisin viilentya marraskuun puolivalin jalkeen. Joulu-tammikuussa lämpötilat laskevat öisin pakkasen puolelle. Tuolloinkin päivälämpötilat voivat olla10-20 asteessa.

Eraana paivana huomasin, etta olen seka tutustunut etta myos asun UNESCO:n maailmanperintoluetteloon merkitylla alueella. Asun siis Kathmandun laaksossa, Patan kaupungissa, joka on muinaiselta nimeltaan Lalitpur ja kavin tutustumassa Royal Chitwanin kansallispuistoon. Nepalista on hyvaksytty UNESCO:n maailmanperintoluetteloon myos Sagarmathan kansallispuisto seka Buddhan syntymapaikka Lumbini.

Koska suomalaisen Wikipedian sivuilta ei viela valitettavasti saa noilta alueilta lisatietoja, lisaan tahan englanninkieliset linkit, joilta voi katsella mm. kiinnostavia kuvia tekstien alapuolelta nailta alueilta. Napayttamalla kuvaa kahdesti, kuva suurenee.